Polgári Sivalkodó

Alacsony-e a kerítés?

2017. augusztus 28. 17:53 - Polgári Sivalkodó

Avagy, az ellenzékiség és a fidesz stratégiája a határzár tükrében

Mikor 2015-ben elkezdtek egy lehetséges határzárról beszélni kormányközeli körökben, publicisztikákat, vitákat láttunk, amikben az egyetlen közös pont az érzelmektől fűtöttség, a logikus gondolkodás abszolút hiánya. Bár az ügy horderejében egyedülálló, a véleményeket két csoportra osztó természete korántsem. 

A témában az egyik legelső, az Index cikkének az első mondata a következő: "Le kell zárni Magyarország déli határát: az ötletet a bevándorlásellenes intézkedések következő fázisaként konferálta fel a Fidesz.". Már ezzel egyértelmű lett, hogy ideológiailag hová tartozik az ötlet. Márpedig az Orbán-kormány alatt ez kétféle lehet: Orbán ellen, vagy mellett. És valóban, sorra jelentek meg a "független", valójában baloldali vagy liberális többletérzésű portáloktól a cikkek, tudósítások, publicisztikák, hogy a kerítés egy humanitárius katasztrófa, a háromezredik szürke EU-hivatalnok is megmondta, hogy miért rossz, stb. De senki nem kezdett el gondolkodni. Kicsit sem. Senkiben nem merült fel, lehet, hogy ez egy megoldás lehet? Lehet, hogy ezt lehetne jól is csinálni?

Mindenki előre elkönyvelte, hogy Orbán ezt akarja, tehát nekem nem tetszik. Bármilyen rosszul is néz ki ez utólag, én akkor sem hinném, hogy ezt direkt tervezték el az ellenzéki újságírók, hogy az ő érdekeiknek megfelelően befolyásolják a tájékozódni próbáló ellenzéki érzésű embert, sőt, valószínűleg legtöbbjük szentül hitte, hogy a határzár nem megfelelő megoldás, meg be kell fogadni a menekülteket, stb. De az őszinte meggyőződés még nem old fel semmi alól, sőt, csak ijesztőbbé teszi a racionális gondolkodás hiányát.

És itt jön a képbe a fidesz elképesztő kommunikációs stratégiája: osszunk fel mindent és mindenkit két, jól elkülöníthető részre, és markoljunk bele a nagyobbikba. Ez mindenkinek (az ellenzéknek is) kényelmes, hiszen nem kell elmélkedni, hogy mi a logikus, nem kell törni a fejünket, hogy mi mellett állunk, azt az egybites politikai döntést kell meghozni egész életünkben, hogy Orbán melyik oldalán állunk; ebből már minden rendkívül komfortosan következik: olimpia vagy NOlimpia, migráns vagy menekült, álcivilek vagy civilek, fantomegyetem vagy Közép-Európa. Ezzel nem azt a híres újhullámos ellenzéki összeesküvés-elméletet szeretném támogatni, miszerint a baloldal tudatosan kiszolgálja a NERt. Nem, szerintem többé-kevésbé meggyőződésből teszik, habár felettébb kényelmetlen lenne ezen pozíciójukon változtatni.

Mint láttuk, a határzár hasznosnak bizonyul, ha sok menedékkérőt kell kezelni, a feltétel nélküli bevándorlás nem megoldás, egy kidolgozott integrációs rendszer és egy hatékony határellenőrzés remekül működhet együtt. Persze, máig is borzalmasak a körülmények a határon mind a határőröknek, mind a határátlépőknek, és nyilván lehetett volna spórolni a hangszórókon, de az ötlet nem volt ördögtől való. A fidesz valószínűleg nem tudta, hogy a határzár előnyös-e az ország szempontjából, de feltehetően nem is nagyon érdekelte őket; szimplán felismerték a problémát, kértek a Századvégtől egy felmérést, hogy az ország szerint migráns vagy no migráns, és amikor látták, hogy az ország szerint bizony no migráns, teljes kommunikációs mellszélességgel beálltak az ügy mögé, és ennek lett valami kósza ötletből megszületve az eredménye egy úgy-ahogy működő, kicsit drága, kicsit túldimenzionált, szögesdrótos kerítés.

(GM)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polgarisivalkodo.blog.hu/api/trackback/id/tr8612784584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása